Historia

Dampetorp har gått i arv i 10 generationer och köptes 1691 av förfadern Anders Jönsson för 200 riksdaler. Den summan skulle avbetalas med 40 kronor per år under fem år, annars skulle köpet gå tillbaka (tuffare amorteringskrav än idag med andra ord!).

Den som Anders Jönsson köpte gården av var Louis de Geer d.y. Hans far Louis de Geer d.ä. var vallon från Belgien och har kallats den ”svenska industrins fader” och startade Sveriges första handelskompani. Släkten de Geer ägde under fem generationer Skyllbergs bruk som ligger några kilometer från Dampetorp.

De första släktingarna var bergsmän, det vill säga bönder som vid sidan av jordbruket bedrev bergsbruk. I skogen som tillhör Dampetorp finns gamla gruvhål som påminner om den järnmalm som brutits här. Det fanns också kolmilor uppe i skogarna fram till början av 1900-talet.

Sedan 1900-talet har Dampetorp varit en skogs- och jordbruksfastighet. Här har funnits mjölk- och köttdjur, samt höns och grisar för husbehov. Idag betar fortfarande kor inpå knutarna på den utarrenderade marken.