Nässlor till soppa och hår

.

Att plocka nässlornas späda skott och göra nässelsoppa är en vårlig tradition på Dampetorp. Brännässlor är laddade med nyttigheter, bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin , samt är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Nässelsoppa med ägghalvor är inte bara nyttigt, utan smakar också väldigt gott! Och vattnet som blir över när du förvällt nässlorna är utmärkt att använda för att stärka hårrötterna, eller att använda som gödning i rabatterna.

Nu flödar solenergin

.

Nu har våren kommit och med den solenergin. Dampetorps 69 solpaneler producerar cirka 100 kWh en solig vårdag. Maj, juni och juli är de månader som producerar mest solenergi, men en fin aprilmånad kan komma upp i nästan samma produktion. På årsbasis produceras 18 000 kWh, viket motsvarar drygt hälften av gårdens elbehov.

Plommonblomning

.

Nu blommar plommonträdet vid Grannstugan. Vi hoppas på ett bra plommonår och en riklig skörd. Plommonen är allra godast att äta direkt nyplockade, men blir det många finns det goda sätt att ta tillvara dem. Ett av de enklaste och godaste sätten är att ugnsbaka dem. Gott till dessert, men också som frukost till en krämig yoghurt.